zondag 29 augustus 2010

Panorama Australia NORTHERN TERRITORY "Australia's Outback"

Panorama Australia DARWIN "Australia's Top End City"

Dingo Moonlodge

Nationaal park Kakadu

Het Nationaal park Kakadu (Engels: Kakadu National Park) is een Australisch nationaal park in het Noordelijk Territorium. Het werd opgericht in 1981 en het is 19.804 km² groot. Kakadu wordt gezamenlijk bestuurd door de Australische overheid en de oorspronkelijke Aboriginal-bevolking. De naam Kakadu is een verbastering van het Aboriginalwoord "Gagudju".
Kakadu ligt in de Top End van het Noordelijk Territorium. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Van Diemen Gulf, in het oosten door Arnhemland en in het zuiden door Nitmiluk National Park. Kakadu wordt doorsneden door twee grote wegen: de Kakadu Highway die van Pine Creek in het zuiden naar Jabiru, de voornaamste plaats in het nationale park, in het noordoosten loopt, en de Arnhem Highway die de stad Darwin ten westen van Kakadu met de Ranger-uraniummijn aan de oostrand van het nationale park verbindt.

Litchfield National Park

Dit park van ruim 650 m² ligt 140 km ten zuiden van Darwin in de Northern Territory. De grootste attracties in het park zijn drie grote watervallen, omringd door groen tropisch regenwoud. Er loopt één weg door het park. Deze weg begint aan de Stuart Highway (de hoofdweg door de Outback). Het eerste wat je onderweg tegenkomt zijn Magnetic Termite Mounds, heel veel termietenhoopjes langs de weg. Een stukje verder kun je je auto parkeren en een duik nemen in het water bij de Buley Rockhole. Dit is een kleine waterval met een natuurlijk zwembadje eronder, heel relaxed, als je het voor jezelf hebt tenminste! Wat meer ruimte vindt je even verderop bij de Florence Falls. Je kunt hier via een wandelpad door hoog gras komen, ongeveer een kwartier lopen.

Devils Marbles Conservation Reserve

Het Devils Marbles Conservation Reserve herbergt formaties van wonderlijke, natuurlijk geronde stenen (boulders ofwel keien). Deze keien verschillen in doorsnee van enkele decimeters tot wel 7 meter. Het is een betoverend gezicht om deze "knikkers van de duivel" op de platte Australische vlakte te zien liggen. Ze bevinden zich ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Tennant Creek en 10 kilometer te noorden van de nederzetting Wauchope, in de provincie Noordelijk Territorium.

De lokale Kaytetye-Aborigines noemen deze keien Karlu Karlu. Voor hen zijn ze de eieren van de Regenboogslang, die hier in de Droomtijd is geweest, en is dit een heilige plaats. Door de tijd heen zijn de ceremonies en verhalen over dit gebied verloren gegaan, maar voor de Kaytetye is het nog steeds een belangrijke plek. De Devils Marbles kunnen gezien worden als een van de oudste religieuze plaatsen ter wereld. Het gebied is het gehele jaar voor iedereen toegankelijk en heeft een netwerk van voetpaden met informatieborden.
Over de exacte schrijfwijze van de naam bestaat wat onenigheid. De officiële schrijfwijze van de naam van het park is "Devils Marbles Conservation Reserve", dus zonder apostrof. Dit komt doordat men in Australië over het algemeen geen apostrof gebruikt in geografische namen. Echter, als men het over de stenen zelf heeft, en niet over het Nationale Park, zou de apostrof taaltechnisch gezien wel gebruikt moeten worden. Vandaar dat je de ene keer "Devils Marbles" en een andere keer "Devil's Marbles" zult lezen.

woensdag 18 augustus 2010

Darwin is de meest noordelijke grote stad van Australie

Darwin is de meest noordelijke grote stad van Australie en ligt aan de kust van Northern Territory, en is de hoofdstad van dit territorium. Deze stad kreeg in 1839 de naam Darwin van een Britse kapitein die bevriend was met de befaamde natuuronderzoeker Charles Darwin.
Ver verwijderd van de bewoonde wereld van Australië (Sydney ligt bijvoorbeeld 4500 km verder) wonen er in Darwin toch ruim zestig nationaliteiten. Dat is niet zo vreemd want Azië ligt om de hoek met Indonesië op slechts 650 km afstand. De stad Darwin kenmerkt zich door een multiculturele, moderne en tegelijk tropische en gastvrije uitstraling en hangt er een relaxte sfeer.
Door de ligging vlakbij de evenaar heeft Darwin niet de vier seizoenen die wij kennen, maar een 'wet' en een 'dry season'. Vooral tijdens het natte seizoen kan het flink regenen, komen er cyclonen voorbij en wordt het drukkend warm. Tussen november en maart vertrekken dan ook veel inwoners naar andere delen van Australië en daarbuiten. Omdat de stad al vele malen is geteisterd door cyclonen en wervelstormen, staan in het centrum van de stad nog maar enkele historische gebouwen. In de rest van Darwin staat overwegend laagbouw.
Darwin werd in 1864 gesticht en bleef in de eerste eeuw van haar bestaan een buitenpost van de Britten. De geschiedenis van de stad is kort maar Darwin heeft daarin het nodige meegemaakt. Rond 1890 trok Darwin zeer veel goudzoekers tijdens de gold rush, in de Tweede Wereldoorlog was het een frontlinie van de geallieerden en werd het gebombardeerd door de Japanners en in 1974 werd de stad opnieuw getroffen door een catastrofe toen de orkaan Tracy de stad verwoestte.

Op Eerste Kerstdag kwamen hierdoor 66 mensen om, raakten er duizenden gewond en lag 95% van Darwin in puin. Deze orkaan heeft zo erg zijn sporen achtergelaten dat de bewoners nog steeds de jaren tellen in AT en BT - After Tracy en Before Tracy.
Tegenwoordig heeft Darwin zich ontwikkeld tot een moderne tropische plaats met ongeveer 110.000 inwoners. Voor de meeste reizigers is Darwin uitgangspunt voor verschillende National Parks, zoals Kakadu, Katherine en Litchfield. Maar ook in Darwin is er genoeg te doen.

Katherine gorge australia

Katherine Gorge is een kloof gevormd in de zandsteen formatie van Arnhem land. Door tektonische stress zijn in de zandsteen scheuren (breuken) ontstaan welke door verwering zijn verbreed en uitgediept. De Katherine River heeft in de loop van tienduizenden jaar zijn weg gevormd over het plateau van Arnhem land en heeft daarbij sommige van de kloven tot grote diepte uitgeslepen. Als je op de overzichtskaart inzoomt op de kloof zie je het kronkelige pad dat hierbij ontstaan is. Op diverse plaatsen is de kloof minder diep en breed en daar zijn stroomversnellingen ontstaan. Dit zijn de vaste overstap plaatsen van de Katherine Gorge tour in de dry. In de Wet als het water in de kloof veel hoger staat gaat de tour met speedboten door de kloof en komt men vaak tot aan kloof acht. In de Wet kan het water bijna tot aan de bovenkant van de gorge staan, dit is ondermeer in de Wet van 1998 gebeurt. Grote delen van Katherine zijn hierdoor overstroomd en de hoeveelheid water was zo groot dat het water bij vele huizen vaak tot aan het dak heeft gestaan. Dit is uitzonderlijk, zelf zo uitzonderlijk dat nu vele jaren later de bevolking er nog steeds over praat.
De Katherine Gorge is in een tour van twee uur, een tour van vier uur en een tour van acht uur te bekijken. De twee uur tour gaat tot aan eind gorge twee, de vier uur tour tot eind gorge 3 en een bezoek aan Lilly Pond. De 8 uur tour gaat tot aan gorge 5 of zes, dit is afhankelijke van het waterpeil in de kloof. Bij deze tour loop je een eind langs een aantal stroom versnellingen.
Bij het startpunt van de tour is een camping met restaurant en informatie centrum. De reservering voor de tour is in het informatiecentrum, hier verhuurt men ook kano’s waarmee zelf de gorge te verkennen is. Pas wel op met de vele zandstranden, op vele van deze plaatsen hebben zoetwater krokodillen hun nesten gemaakt. Ze zijn totaal niet agressief behalve als je in de buurt van de nesten met eieren komt.
Een andere bezienswaardigheid is Edith falls. Voor deze waterval rijd je vanuit Katherine richting Darwin tot aan de Jatbula road. Aan het einde van deze weg is een parkeerplaats met dag recreatie en een klein restaurant. De Edith falls bevat een grote poel waarin het uitstekend zwemmen is zonder enig gevaar van krokodillen. Het is ook mogelijk om in een stevige wandeling over het zandsteenplateau vanaf de camping van Katherine Gorge naar de Edith falls te lopen. De route staat goed aangegeven.
Katherine is de centrale locatie voor een zeer groot deel van Northern Territory, de stad bevat een hele grote mall, verschillende benzine stations en een informatie centrum voor de Savannah Way. Katherine is genoemd naar de Katherine River en deze heeft zijn naam gekregen van de dochter van James Chambers, een van de financiële sponsors van een expeditie naar Northern Territory.
Voor de bevolking van Northern Territory is Katherine van veel groter belang dan Darwin of Tennant Creek. Het stadje heeft een post van de Flying Docters, verzorgd het radio onderwijs voor de vaak zeer afgelegen pastorieën en de VET (dierenarts) voor Northern Territory zit in Katherine. Bij binnenkomst in Katherine valt nog iets op, het heeft verkeerslichten. Dit zijn de enige verkeerslichten tussen Darwin en Alice Springs. Katherine dankt zijn status aan zijn positie in de crossroads van Stuart Highway en de Victora Highway. De Stuart Highway gaat van Darwin naar Adelaide en de Victoria Highway van Katherine naar Perth.
Voor de Aboriginals was de locatie van Katherine ook een crossroad van de traditionele gebieden van de Jawoyan (Djauan), Walpiri, Dagaman en de Wardiman. De rivier met de gorge was voor de Aboriginals een populaire ontmoetingsplaats.

Reis mee over de Stuart Highway,

zondag 15 augustus 2010

Stuart Highway

De Stuart Highway is een van Australië's belangrijkste wegen. Vaak wordt er kortweg naar verwezen als The Track. De weg is vernoemd naar John McDouall Stuart, de eerste Europeaan die het land van zuid naar noord doorkruiste. Pas in het midden van de jaren 80 werd de weg volledig verhard. De weg maakt deel uit van het nationale wegennet van Australië. Hij loopt van Port Augusta in het zuiden, via Alice Springs naar Darwin in het noorden over een afstand van ongeveer 2800 km. Nabij Marla kruist de Stuart Highway de Oodnadatta Track.
Het traject van de World Solar Challenge, een tweejaarlijks terugkerende race voor voertuigen aangedreven met zonne-energie, loopt langs de Stuart Highway

vrijdag 13 augustus 2010

Barkly Highway

De Barkly Highway is een Australische weg in het noorden van het land die deel uitmaakt van de National Highway. De weg is 765 kilometer lang en loopt van het stadje Cloncurry in Queensland tot aan de Stuart Highway in het Noordelijk Territorium, 25 kilometer ten noorden van Tennant Creek. De weg is genoemd naar het Barkly Tableland, een plateau in het Noordelijk Territorium dat ten noorden van de weg ligt. In Cloncurry sluit de Barkly Highway aan met de Flinders Highway. Op de T-splitsing met de Stuart Highway, een plaats gekend als Three Ways, staat de John Flynn Memorial. De weg droeg voorheen over zijn gehele lengte het nummer 66, en tussen Cloncurry en Mount Isa ook het nummer 83. Recentelijk is het gedeelte in Queensland omgenummerd tot National Route A2

Deze tweevaksbaan met een gemiddelde breedte van 8 meter dateert van 1940 en is tot op heden de enige geasfalteerde verbinding tussen het Noordelijk Territorium en Queensland. In het regenseizoen kan de weg overstroomd raken. De Barkly Highway wordt voornamelijk gebruikt voor commercieel vervoer: de mijnindustrie in en rond Mount Isa en Cloncurry is heel belangrijk, een aanzienlijk deel van het veevervoer tussen noordelijk en noordoostelijk Australië gaat via deze weg, en de zuivelindustrie in noordoostelijk Queensland transporteert haar producten naar het Noordelijk Territorium deels langs de Barkly Highway. Een tweede belangrijke groep weggebruikers zijn toeristen.


Mount Isa

Mount Isa is een stad in Noordwest-Queensland, Australië. De stad werd gesticht, omdat het gebied waarin Mount Isa ligt enorme mineraalvoorraden bevat. De stad werd gesticht nadat John Campbell Miles in 1923 een zilver-loodader ontdekte ten westen van Cloncurry. Mount Isa is waarschijnlijk een van de productiefste mijnen in de geschiedenis: er wordt lood, zilver, koper en zink gewonnen. De delfstoffen worden 900 kilometer vervoerd naar de haven van Townsville en van daaruit naar onder andere Groot-Brittannië verscheept.

Er wonen naar schatting 21050 mensen in de Mount Isa, en met een oppervlakte van 41.225 km² gold Mount Isa lange tijd als de grootste stad ter wereld.

Flinders Highway, Queensland

Flinders Highway is a highway that crosses Queensland from east to west, from Townsville on the Pacific coast to Cloncurry (Barkly Highway continues from Cloncurry to the Northern Territory border at Camooweal and beyond). Flinders Highway and passes a number of small outback towns. Typical outback landscape predominates towards the inland. Formerly National Route 78, Queensland began to convert to the alphanumeric system much of Australia had adopted in the early-2000s and is now designated as A6. Flinders Highway is also known as Overlander's Way.
Charters Towers 133 km to the south west from Townsville. A former gold rush town with a population of 30 000 in 1890. At that time it was known as "The World" because it seemed to be the centre of everything. Presently it is centre for cattle grazing, with gold mining continuing to be an important industry. Much of the elegant gold rush architecture of the nineteenth remains in place and is a tourist attraction.
Hughenden Located 243 km further on, Hughenden, the administrative centre of Flinders shire is in the heart of sheep and cattle country.
Richmond A former gold rush town located 112 km further west. Currently a pastoral centre.
Julia Creek147 km further west, another pastoral settlement
Cloncurry A former copper-mining town located 139 km west from Julia Creek. The first regular Qantas flights started between here and Charleville in 1922 and Royal Flying Doctor Service of Australia service started here in 1928. It is nowadays an important road and rail junction. Flinders Highway ends here.

donderdag 12 augustus 2010

How long does it take to drive from Cairns to Darwin?

Answer The shortest way!!!!!!

The driving distance is 2,609 km - about 1 day 7 hours. See the link below for a map and driving directions.
Further information:
From Cairns, Queensland to Darwin, Northern Territory via the shortest route is a distance of 2369km. It would take an average of 30-31 hours to travel, but this would be without breaks, an impossible feat. Given the conditions under which one would be driving, it is a trip best undertaken over four days.

zondag 8 augustus 2010

Cape Tribulation, Australia Travel Video Guide

Cape Tribulation is een landtong en een dorpje in het noorden van Queensland


Cape Tribulation is een landtong en een dorpje in het noorden van Queensland, Australië. Het ligt 110 km ten noorden van Cairns. Het bevindt zich in het Daintree National Park en het Wet Tropics World Heritage gebied. Het dorpje bevat een klein aantal toeristenresorts en backpackerhostels. Een verharde weg geeft vanuit het zuiden toegang tot het gebied via de veerboot over de Daintree River. Ten noorden van Cape Tribulation gaat de weg onverhard verder naar de Bloomfield River, Wujal Wujal en Cooktown tijdens de regenperiode (Feb-Apr) is deze weg vaak gesloten.

De oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn de Kuku Yalanji. De kaap is zo genoemd door de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook op 10 juni 1770 nadat zijn schip vlakbij vastliep in het rif. "Omdat hier al onze problemen begonnen".
In 2006 was de geregistreerde regenval was meer dan 6.5 meter. De meeste mensen bezoeken het gebied tijdens het droge seizoen van juli tot november. Tijdens het regenseizoen zwemmen er vaak zeekwallen in de vele kreekjes. Daarnaast zwemmen er ook veel krokodillen. Er zijn vier grotere resorts waar toeristen kunnen verblijven. Het dorpje heeft daarnaast twee kleine supermarkten, twee geldautomaten, een afhaal restaurant en vijf restaurants.
Het Groot Barrièrerif bevindt zich ongeveer 19 kilometer oostelijker. Er zijn twee bootmaatschappijen die vanaf het strand vertrekken. Activiteiten die aangeboden worden bij Cape Tribulation zijn begeleide nachtwandelingen, 4-wheel-drive-tours, paardrijden, kajakken, jungle surfen en krokodillen tours.

http://www.daintreecoast.com/
http://www.tropicsexplorer.com.au/
www.capetribulation.com.au

Reef backpackers hostel Cairns

Welcome to Reef Backpackers in Cairns




Cairns Reef hostel
View the full gallery Features
■FREE Showers
■24hr Security
■FREE Luggage storage on Arrival
■Kitchen
■One of the most central hostel in Cairns
■24hr Common Room
■"Clean & Safe"
■Bed Linen Included
■Towels for hire
■and more
Reef Backpackers - Cheap Youth Cairns Hostels!! One of Cairns's most central, for the budget traveller… We offer beds and rooms for all who seek value for money budget accommodation in Cairns! With 60 beds Spread over 2 Buildings, a fantastic crew of staff, located in the heart of Cairns and only a heartbeat from Cairns's most popular attractions.
You and your friends can have the choice of many room types, to suit every situation - From double bed private rooms, female only dormitories to beds starting from only $15. We accept group accommodation and bookings.
Overall, Reef Backpackers Hostel offers an unbeatable blend of value for money, comfort and security, and is great budget accommodation in Cairns! You are guaranteed to meet interesting people from different cultures and backgrounds.