zondag 4 april 2010

Vrees voor breken schip bij Barrier Reef

CANBERRA - Een Chinees kolenschip is aan de grond gelopen bij het Great Barrier Reef, een groot koraalrif voor de kust van het noordoosten van Australië.

Australische regeringsfunctionarissen vrezen dat het schip in tweeën breekt en dat dan een milieuramp ontstaat.
Volgens Anna Bligh, premier van de Australische staat Queensland is het schip er niet best aan toe. Een bergingsmaatschappij gaat onderzoeken of het schip nog kan worden gered.
Het 200 meter lange kolenschip Shen Neng I liep zaterdag vast op een zandbank 70 kilometer van de oostkust van Great Keppel Island, dat net buiten het Great Barrier Reef ligt.
Het schip was met 65.000 ton kolen op weg van de Australische haven Gladstone naar China. Ook heeft de Shen Neng I 950 ton olie aan boord. Volgens Australische functionarissen is er wat olie uit het schip gelekt, maar gaat het niet om grote hoeveelheden.
Koraalrif
Het Great Barrier Reef is een duizenden kilometers lang koraalrif. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco en herbergt duizenden dier- en plantensoorten.
Ze gebruiken het koraal als voedsel en als schuilplaats tegen roofdieren. Vorig jaar sloegen Australische wetenschappers alarm over het rif. Ze stelden dat door de klimaatverandering de aangroei van nieuw koraal op het rif stagneerde.
© ANP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten