maandag 1 februari 2010

Sydney Information

Sydney information

De oudste en grootste stad van Australië. Inwoners afkomstig uit bijna elk land ter wereld, die toch allemaal Engels spreken. Sydney is een heerlijke, sfeervolle, zorgeloze, trendy metropool waar iedereen wat van zijn gading vindt. Een vleugje Londen, een vleugje New York, een Mediterraan snufje, flink wat Aziatische 'Spice', dat Australische 'No Worries' gevoel en, heel belangrijk, bijna het hele jaar door een heerlijk klimaat. Er zijn reizigers die nooit meer terugkomen... Twee volle dagen heb je in ieder geval nodig om een indruk te krijgen.

Harbour Cruise:
Toeristisch natuurlijk, maar net als een rondvaart door de Amsterdamse grachten, toch de moeite waard. want Sydney heeft een van de mooiste havens ter wereld, die tot maar liefst 20 km landinwaarts komt. Havencruises vertrekken om de paar uur, er zijn verschillende boten, nog meer reclameborden en ook avondcruises. Mooie uitzichten en je vaart ook langs buitenwijken als Manly met het beroemde surfstrand. Een havencruise te duur? Neem de goedkope openbare ferry naar Manly en je mist bijna niets! Je kunt het natuurlijk ook wat hogerop zoeken: een bridge climb of de uitzichttoren.

Operahuis
Het Sydney Opera House heeft inderdaad een verbazingwekkende architectuur, waar je met open mond naar zult kijken: in het echt nog groter en indrukwekkender. 's Avonds krijg je er een prachtig uitzicht op de haven en natuurlijk op de Sydney Harbour Bridge bij cadeau. Wil je een voorstelling bijwonen, kijk dan op http://www.soh.nsw.gov.au/

Bondi Beach
Zonder meer het beroemdste laid-back relax-stadsstrand met bars, restaurants en uitgaansgelegenheden. En die boys en girls van de strandwacht bestaan echt. Geen hoofdstad heeft zoveel mooi strand op zo'n korte afstand van het centrum.


Suburbs
Alle wijken van de stad, zoals Cambridge, The Rocks, Kings Cross of Bondi, hebben hun eigen specifieke karakter. Slenter langs typische winkeltjes vol bric-a-brac tot de laatste filialen van DKNY, Cartier. Fins design naast de laatste hoeden. Een fantastische Italiaan, een swingende USA style disco, een echte Ierse singing Pub, lekker eten bij de Thai, poolen the-outback-way met de Aussies, een Argentijns steakhouse fusion-style, er zijn net zoveel winkels, restaurants en bars als nationaliteiten. Ook zijn er veel festivals zoals het bekende Mardi Gras. Er voor als het allemaal wat veel wordt zijn er grote, groene parken waar je gewoon op je rug in het gras kunt liggen.
 
Transfers
Als je aankomt op de luchthaven van Sydney (dichterbij de stad dan Schiphol van Amsterdam) zijn er plenty taxi's. Ben je met 3 of 4 personen, dan is dit de voordeligste manier om in de stad te komen. Ben je alleen of met zijn tweeën, overweeg dan de shuttlebus: diverse maatschappijen brengen je van de luchthaven naar de deur van je hotel. Bijna alle hotels liggen op de route. Het kan wel een 45 minuten tot 1 uur duren voor je bij je hotel bent maar daar staat tegenover dat je gelijk de stad wat leert kennen. Een goede tip als je 's ochtends aankomt dus
 
Vervoer
Het centrum van de stad zelf is per monorail goed te doen, grote delen van het centrum kun je nog wel lopen, daarbuiten kun je gewoon de bus nemen, of als je daar geen zin in hebt de taxi, die nog redelijk betaalbaar is. Rondrijden met je huurauto is niet zo handig, bovendien is parkeren niet goedkoop. Huur pas een auto als je de stad uitgaat. Terugbrengen van je auto op de luchthaven is veelal handiger, de stadskantoren zijn nog wel eens vroeg dicht. Taxi's zijn 's avonds (heel) laat niet al te dik gezaaid, handig om te weten als je uitgaat.
 
Tips & Trips
Blue Mountains Een dagtripje is aardig, beter toch is het er 1 nacht te slapen. Doet wat Europees aan, beetje Ardennen maar de vegetatie is heel anders. Een overnachting geeft je de gelegenheid niet alleen in de bus te zitten maar ook een wat langere wandeling te maken door de natuur en de wat Laura Ashley-achtige stadjes te bezoeken.

Sportscafé Een Amerikaans maar ook typisch Australisch fenomeen. Ga er eens wat drinken en volg een Aussie Rules voetbalgame op de monitoren. Niet alleen het spel maar ook de commentaren zijn bijzonder! Zelf een Aussie Rules wedstrijd bezoeken kan natuurlijk ook.
Outbackshop In de meeste steden is er wel een van dit soort winkels. Originele typisch Aussie souvenirs, hoeden, riemen, campingspullen en aboriginal kunst. Let vooral op de soms heel aparte kleding en hoeden. Er zijn er zelfs bij waar je uit kunt drinken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten