woensdag 18 augustus 2010

Darwin is de meest noordelijke grote stad van Australie

Darwin is de meest noordelijke grote stad van Australie en ligt aan de kust van Northern Territory, en is de hoofdstad van dit territorium. Deze stad kreeg in 1839 de naam Darwin van een Britse kapitein die bevriend was met de befaamde natuuronderzoeker Charles Darwin.
Ver verwijderd van de bewoonde wereld van Australië (Sydney ligt bijvoorbeeld 4500 km verder) wonen er in Darwin toch ruim zestig nationaliteiten. Dat is niet zo vreemd want Azië ligt om de hoek met Indonesië op slechts 650 km afstand. De stad Darwin kenmerkt zich door een multiculturele, moderne en tegelijk tropische en gastvrije uitstraling en hangt er een relaxte sfeer.
Door de ligging vlakbij de evenaar heeft Darwin niet de vier seizoenen die wij kennen, maar een 'wet' en een 'dry season'. Vooral tijdens het natte seizoen kan het flink regenen, komen er cyclonen voorbij en wordt het drukkend warm. Tussen november en maart vertrekken dan ook veel inwoners naar andere delen van Australië en daarbuiten. Omdat de stad al vele malen is geteisterd door cyclonen en wervelstormen, staan in het centrum van de stad nog maar enkele historische gebouwen. In de rest van Darwin staat overwegend laagbouw.
Darwin werd in 1864 gesticht en bleef in de eerste eeuw van haar bestaan een buitenpost van de Britten. De geschiedenis van de stad is kort maar Darwin heeft daarin het nodige meegemaakt. Rond 1890 trok Darwin zeer veel goudzoekers tijdens de gold rush, in de Tweede Wereldoorlog was het een frontlinie van de geallieerden en werd het gebombardeerd door de Japanners en in 1974 werd de stad opnieuw getroffen door een catastrofe toen de orkaan Tracy de stad verwoestte.

Op Eerste Kerstdag kwamen hierdoor 66 mensen om, raakten er duizenden gewond en lag 95% van Darwin in puin. Deze orkaan heeft zo erg zijn sporen achtergelaten dat de bewoners nog steeds de jaren tellen in AT en BT - After Tracy en Before Tracy.
Tegenwoordig heeft Darwin zich ontwikkeld tot een moderne tropische plaats met ongeveer 110.000 inwoners. Voor de meeste reizigers is Darwin uitgangspunt voor verschillende National Parks, zoals Kakadu, Katherine en Litchfield. Maar ook in Darwin is er genoeg te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten