woensdag 18 augustus 2010

Katherine gorge australia

Katherine Gorge is een kloof gevormd in de zandsteen formatie van Arnhem land. Door tektonische stress zijn in de zandsteen scheuren (breuken) ontstaan welke door verwering zijn verbreed en uitgediept. De Katherine River heeft in de loop van tienduizenden jaar zijn weg gevormd over het plateau van Arnhem land en heeft daarbij sommige van de kloven tot grote diepte uitgeslepen. Als je op de overzichtskaart inzoomt op de kloof zie je het kronkelige pad dat hierbij ontstaan is. Op diverse plaatsen is de kloof minder diep en breed en daar zijn stroomversnellingen ontstaan. Dit zijn de vaste overstap plaatsen van de Katherine Gorge tour in de dry. In de Wet als het water in de kloof veel hoger staat gaat de tour met speedboten door de kloof en komt men vaak tot aan kloof acht. In de Wet kan het water bijna tot aan de bovenkant van de gorge staan, dit is ondermeer in de Wet van 1998 gebeurt. Grote delen van Katherine zijn hierdoor overstroomd en de hoeveelheid water was zo groot dat het water bij vele huizen vaak tot aan het dak heeft gestaan. Dit is uitzonderlijk, zelf zo uitzonderlijk dat nu vele jaren later de bevolking er nog steeds over praat.
De Katherine Gorge is in een tour van twee uur, een tour van vier uur en een tour van acht uur te bekijken. De twee uur tour gaat tot aan eind gorge twee, de vier uur tour tot eind gorge 3 en een bezoek aan Lilly Pond. De 8 uur tour gaat tot aan gorge 5 of zes, dit is afhankelijke van het waterpeil in de kloof. Bij deze tour loop je een eind langs een aantal stroom versnellingen.
Bij het startpunt van de tour is een camping met restaurant en informatie centrum. De reservering voor de tour is in het informatiecentrum, hier verhuurt men ook kano’s waarmee zelf de gorge te verkennen is. Pas wel op met de vele zandstranden, op vele van deze plaatsen hebben zoetwater krokodillen hun nesten gemaakt. Ze zijn totaal niet agressief behalve als je in de buurt van de nesten met eieren komt.
Een andere bezienswaardigheid is Edith falls. Voor deze waterval rijd je vanuit Katherine richting Darwin tot aan de Jatbula road. Aan het einde van deze weg is een parkeerplaats met dag recreatie en een klein restaurant. De Edith falls bevat een grote poel waarin het uitstekend zwemmen is zonder enig gevaar van krokodillen. Het is ook mogelijk om in een stevige wandeling over het zandsteenplateau vanaf de camping van Katherine Gorge naar de Edith falls te lopen. De route staat goed aangegeven.
Katherine is de centrale locatie voor een zeer groot deel van Northern Territory, de stad bevat een hele grote mall, verschillende benzine stations en een informatie centrum voor de Savannah Way. Katherine is genoemd naar de Katherine River en deze heeft zijn naam gekregen van de dochter van James Chambers, een van de financiële sponsors van een expeditie naar Northern Territory.
Voor de bevolking van Northern Territory is Katherine van veel groter belang dan Darwin of Tennant Creek. Het stadje heeft een post van de Flying Docters, verzorgd het radio onderwijs voor de vaak zeer afgelegen pastorieën en de VET (dierenarts) voor Northern Territory zit in Katherine. Bij binnenkomst in Katherine valt nog iets op, het heeft verkeerslichten. Dit zijn de enige verkeerslichten tussen Darwin en Alice Springs. Katherine dankt zijn status aan zijn positie in de crossroads van Stuart Highway en de Victora Highway. De Stuart Highway gaat van Darwin naar Adelaide en de Victoria Highway van Katherine naar Perth.
Voor de Aboriginals was de locatie van Katherine ook een crossroad van de traditionele gebieden van de Jawoyan (Djauan), Walpiri, Dagaman en de Wardiman. De rivier met de gorge was voor de Aboriginals een populaire ontmoetingsplaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten